The Secret Spot - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Erwin Duin en Mieke Limmen - WaarBenJij.nu The Secret Spot - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Erwin Duin en Mieke Limmen - WaarBenJij.nu

The Secret Spot

Door: Mieke en Erwin is de fotograaf

Blijf op de hoogte en volg Erwin Duin en Mieke Limmen

14 November 2005 | Zuid-Afrika, Pretoria

We hebben een klein paradijsje ontdekt in Zuid-Afrika. Het was hier zo geweldig dat we na twee weken moeite hadden om weg te gaan. De plek heet 'The Secret Spot' en we moeten de locatie dus eigenlijk geheim houden. We voelden ons meteen thuis bij de familie Smith, een gezin die gek is van surfen. Hun dochter Tammy Lee surft zelfs in de top 40 van de wereldranglijst voor vrouwen. En ze is pas 19...
Het leuke van deze plek was dat je je er meteen thuis voelde. Ze namen ons overal mee naartoe, je had geen tijd om je te vervelen. Met het eerste licht werd Erwin zijn bed uitgetrokken om te gaan surfen, als we terugkwamen stond er een heerlijk ontbijt klaar. De uncrowded surfspots waren zeer goed; altijd ergens wel surfbaar en mooi holle golf. Een dag was het zelfs 8-10ft! Bongani, werknemer en vriend van de familie is een belangerijk jurylid/surfcoach en kon goede tips geven. Door amputatie van zijn rechterbeen na een auto-ongeluk moest hij de surfsport opgeven, maar zijn passie en positiviteit is hij nog niet verloren! We konden erg goed met hem opschieten, waardoor hij ons meenam om een kijkje te nemen in de Zulu Township waar hij woont. Hier waren nog niet eerder toeristen geweest, dus van te voren heeft hij onze komst wel even aangekondigd. De armoede viel ons wel mee, de huisjes waren simpel maar gezellig. De mensen waren ook erg vriendelijk naar ons, iedereen zwaaide en wou op de foto. Als eerste nam Bongani ons mee naar de lokale Sangoma (witchdoctor), welke ons uitlegde hoe zijn magie werkte. Na een gooi met zijn hoop muntjes en schelpen zou hij antwoord op al je vragen kunnen geven. Ik moest secretaresse worden en Erwin's gezondheid was gemiddeld. We waren dus niet onder de indruk...! Zijn behandelruimte was wel heel interessant; veel potjes en flesjes en veel dode vogels in een klein klei-hutje.
Na het bezoek aan de Sangoma, gingen we langs Bongani's huis, waar zijn grootmoeder en nichtjes ook wonen. Zijn oma was echt een grapjas, ze liet ons duidelijk welkom voelen. Jammer genoeg moesten we weer snel verder, want het lokale jongenskoor zou hun allereerste optreden voor ons geven. Rondom het 'kerkschuurtje' was het al een drukte van belang; het leek wel alsof het hele dorp was uitgelopen voor dit exclusieve optreden. We schrokken van de zware stemmen die uit de pubers kwamen die voor ons stonden, klonk heel krachtig! Ze hadden ook dansjes ingestudeerd. Het laatste nummer was heel grappig, het was iets met 'ik wil Boem Boem' erin (begrepen we later) en tot grote hilariteit van de dorpsgenoten begonnen de mannen/jongens ook met elkaar te dansen. Opeens kwam de kleinste op mij af en gebaarde dat ik met hem moest dansen. Ik kon niet meer terug en stond daar opeens Boem Boem te dansen met een Zulu'tje die ongeveer tot borsthoogte kwam. Je had de mensen moeten horen lachen! Als dank loopt hij nu in een Hotzone T-shirt rond.
We waren echt onder de indruk van deze vriendelijke mensen. Hoe kunnen die nou gevaarlijk zijn?!
Zo had Bongani ons ook meegenomen naar zijn kerk. Deze kerk zat in een hele gevaarlijke buurt, maar met Bongani in de buurt kon ons niets gebeuren. Zoals jullie vast wel weten zijn wij totaal geen kerkgangers, maar dit was echt een geweldige ervaring. Iedereen was aan het dansen en zingen uit volle borst. En reken maar dat die Big Mama's een volume hebben! Zelfs voorin de kerk waren de mensen wild aan het dansen, inclusief de dominee. Erwin moest, toen de mensen weer gingen zitten, voorin de kerk komen om ons voor te stellen. Iedereen was erg lacherig en gezellig, we kregen een groot applaus. De dienst was in zulu, af en toe vertaald in het engels. Toch was het zingen en dansen het belangrijkste, totaal niet saai dus. Wat ik wat minder vond was wat op het laatst gebeurde; de Big Mama die naast me zat moest zo erg om de dominee lachen dat ze door haar plastic stoeltje heenzakte. Toen ik haar omhoog probeerde te helpen zakte ook ik door mijn stoel heen! De hele kerk stond erbij en lachten ons uit. Erwin moest zo hard lachen dat het niet eens in zijn gedachten opkwam om me omhoog te helpen. Daar lag ik dan, op de grond in een kerk in Zululand. Opeens werd ik van achteren vastgegrepen en in 1 beweging op mijn voeten gezet. Een andere Big Mama was me te hulp gesprongen... Had een grote blauwe plek op mijn been daarna...
Ook zijn we naar een crocodile/snake farm geweest, een wandeling door de Bush gemaakt, cultureel gedaan in het Albert Luthini museum, in UShaka Marine World haaien gekeken en naar een stand-up comedy show geweest. Maar vooral de surf was geweldig.. Erwin was nooit alleen; walvissen, dolfijnen en zelfs baby haaitjes in het water gezien. Ook heeft Erwin onder begeleiding zijn eigen surfboard gemaakt, welke hij vandaag heeft getest. "Vet Shit, Gast!!" We komen hier zekers nog een keer terug...
www.secretspot.co.za

• 14 November 2005 - 12:40

MC:

Wat een vét verhaal weer, je hoopt gewoon iedere keer dat het verhaal maar niet stopt, zo boeiend!dikke knuffel

• 14 November 2005 - 14:02

Dian:

Tjeeses, wat ben ik jaloers op jullie. Wat een gaaf verhaal en wat hebben jullie weer een leuke dingen meegemaakt. We hebben wel een tijdje moeten wachten maar......het is wel weer de moeite waard.
    Tja, die kerkdiensten daar he'! Als het hier zo was ging ik weer misschien iedere dag naar de kerk.
    Nou S.LIEDEN. hele grote "big mamma'knuffelXXXXXXXXX

• 14 November 2005 - 14:05

Ellen:

helemaal te gek weer . jullie maken vet veel mee Joni is jaloers op die mooie surfgolven, gaat zekers eens naar afrika als ze een grote meid is heel veel groetjes de duintjes

• 14 November 2005 - 14:12

D'Johnbo:

Poot eraf van een autoongeluk. Geen auto daar te zien, wel witte haaien. Maar ja, dat is slechte reclame zeker!

Die Lisa is wel weer traag niet, metur reactie.
    Computer stuk, geloven jullie dat? Uit het oog, uit ......

• 14 November 2005 - 14:42

Cilene:

Hee miekstra en Erwin!
    Gaaf om weer jullie verhalen te horen. Ik ben net terug van een van de langste meetings in mijn Frenchtop carriere, 7 en een half uur vergaderen over potentiele distributie in Taiwan. (en dat met 'slechts' 9 man van hun en ik in mijn eentje) Vanavond naar de nightmarket geweest in Koahsiung. Echt super, wat een belevenis en veel verschillende, bijzondere en bizarre dingen gezien. Altijd leuk om bij terugkomst op je o'zo gezellige hotelkamer een avontuurtje te lezen van een ex- collega of 12!
    Hardstikke gaaf! Keep me posted!
    Ciao, Cilene

• 14 November 2005 - 16:58

Kimmie D.:

Leuk verhaal weer! Echt mieke actie dat door het stoeltje zakken...
    ;)
    Kussies Kim

• 14 November 2005 - 18:11

Evelien (en Sjaak):

Tjeesus wat onwijs gaaf! Ik hou niet snel mijn mond maar tijdens het lezen van jullie stukjes sta ik toch weer met mijn mond vol tanden, echt helemaal geweldig!!
    Terwijl jullie daar genieten zit Marc Adelaide en Sjaak in Kyoto groeten van hun vanuit daar!Geniet ervan en we hopen snel weer iets te horen

• 14 November 2005 - 18:11

Evelien (en Sjaak):

• 14 November 2005 - 19:54

Elles:

Wat een supre verhaal weer.Je weet het he Miek ~Carrie~!!!Maar ik heb ook heel hard gelachen .Wat een stunt om door je stoel te zakken. Ik zag het helemaal voor me.Daardoor moest ik nog harder lachen.Waarschijnlijk net als Erwin. Ik verheug me weer op het volgende verhaaltje. DIKKE KUS voor jullie allebei...

• 14 November 2005 - 22:01

Bakkuhrs:

Halleluja... wat een geweldige stunt in die kerk!We hebben genoten,ga zo door!!Kroel van Wim Con Lies Jan en Roel

• 15 November 2005 - 09:25

KN&BB:

tjee wat een vet verhaal man en toffe pics. gassst hoe zijn doe golven daaar in het seizoen eigenlijk
    §!" Mieke niet te veel rijst eten he.
    Genietze

• 15 November 2005 - 09:40

De:

Wow erwin en mieke, super verhalen hebben jullie daar weer. Zie dat het al beter surfweer is dan toen ik er nog was. Supergolven!!! Erwin, hoeveel surfboards wil je meesjouwen? Gelukkig zijn de ezels goedkoop daar om te huren en hoeft mieke niet alles te sjouwen....toch? Groeten uit het zonnige bruisende levende sfeervolle Kaapstad.

• 15 November 2005 - 13:17

Luus:

Ik viel bijna van mijn kruk van het lachen,dat is weer een toppertje ,dit verhaal.
    Groeten van de Vennen

• 16 November 2005 - 21:49

Lisa:

Ja ik weet het, ik ben traag.Maar gelukkig kon ik vanavond jullie fantastische verhaal lezen.Wat zullen jullie genieten en vooral van het surfgebeuren natuurlijk, Erwin.Hier wordt het zo ondertussen koud, nat en winderig, dus geniet er maar goed van.Als het goed is wordt ons computertje morgen weer goed geinstalleerd. Ik kan nog niet eens de foto's vergroten, dus moet nu met een loep aan de gang.Tot gauw liefies en luister maar niet naar D'John, want die grote lummel weet er niets van. Hele dikke dikke knufffels.Nou, doei!

• 20 November 2005 - 12:41

Dian:

Nog 4 weken.Ik heb er zin in!!!!

• 20 November 2005 - 22:40

Marloes:

Wauw! Wat een gave dingen maken jullie weer mee!! Weer met veel plezier jullie verhaal gelezen. Kijk weer uit naar meer...

• 21 November 2005 - 01:23

Janneke:

Hey afrikaantjes, jullie hebben weer flink genoten de afgelopen weken lees ik. Jaloers hoor. Weer een leuk verhaal. hoop weer snel iets van jullie te horen. Doei

• 21 November 2005 - 14:44

Sjaak En Evelien:

Konitchiwa shouwe aper en miek alles lekker daar weer denk vette shit echt gaaf eigen boardje shapen vette bakken en lekker eten volgens mij verevlen jullie je niet echt.. ben zelf net terug uit japan mooi land maar heel duur alles niet echt een goeie low budget surfbestemming maarja voor werk is het net gaaf te doen. jullie nog veel plezier daar grtzz sjaak en evelien

• 22 November 2005 - 20:12

Benjamin:

Heeeeeeeeee mieke en erwin ohohoh wat maken jullie toch veel mee. Sorry dat ik niet zoveel van me laat horen maar mijn leven loopt op dit moment niet naar behoren, maar hopelijk komt het allemaal goed. Ik kan beter ook maar daar bij jullie zijn. Jullie doen allemaal leuke dingen en de zorgen zijn ver te zoeken. Dat kan ik nu ook wel gebruiken.

Hee bij die secretspot zijn er ook een beetje skimgolven of is het alleen maar voor surfdude's hahaha

Trouwens die foto's er zitten hele goede tussen hoor ben onder de indruk.
    Ik beloof nu wat meer van me te laten horen.
    Ook ga ik als het goed is 18 feb ook weg. Vlieg naar porto rico en vandaar begint ook weer mijn reis. Dit wordt de laaste keer en als janneke en ik elkaar nog lief vinden wil ik wel weer bij haar terug, maar messchien is het dan al te laat. Je wil niet eeuwig op me wachten natuurlijk.

Verder probeer ik me ma zo veel mogelijk bij te staan maar die ziet nu het leven even niet zitten en dat doet pijn, ook voor mij.

Hee mieke en erwin have fun en zorg goed voor elkaar.

dikke kun jullie Ex zwager. ben

• 23 November 2005 - 18:30

Loes:

Miek!! Ze hebben weer ATMOSFEAR!!! Nu met een dvd erbij.

Ben, tof dat je weer een reis gaat maken. Ik hoop dat je er ook veel plezier gaat krijgen. Heel veel sterkte... x Loes

• 28 November 2005 - 14:51

DIAN:

Wel spannend om iedere dag te kijken of er al weer wat nieuws op de web site staat maar NEE HOOR!!! weer niks.Het leven in Arika is een stuk rustiger dan in Azie of jullie worden steeds luier en sparen jullie energie op voor als wij komen.Of zitten jullie nog steeds in die kerk??
    Een hele slooooooome kus..

• 28 November 2005 - 21:05

Lisa:

Liefies, nog een heeeele slome kus van mij.Zie jullie qmail of jullie vorige mail adres, want daar staat iets op.Nou, nog maar een hele sloooome kus dan van je mams

• 28 November 2005 - 23:43

Iloon:

Hai!
    Hier een bericht vanuit het werk, zit in de nightshift: tel de dagjes al af: vrijdagochtend 2 dec. dan is het zover....!AFRIKA here we come!
    Internetten schijnt erg langzaam te gaan heb ik gehoord en zo te merken bij jullie ook....nou ja we gaan er gewoon voor..heb er in ieder geval veel zin aan. Hoop dat het met jullie tot dusver ook goed gaat, genieten jullie een beetje?

kus
    loon