Afrika calls... Big Five gespot! - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Erwin Duin en Mieke Limmen - WaarBenJij.nu Afrika calls... Big Five gespot! - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Erwin Duin en Mieke Limmen - WaarBenJij.nu

Afrika calls... Big Five gespot!

Door: Mieke en Erwin is de fotograaf

Blijf op de hoogte en volg Erwin Duin en Mieke Limmen

19 Oktober 2005 | Zuid-Afrika, Pretoria

Even niets laten horen, maar we hadden wat tijd nodig om de eerste indrukken op ons in te laten werken. Zuid-Afrika is zo anders dan al het andere wat we hebben gezien..
Johannesburg was al een ervaring op zich. Alle huizen werden omringd door hoge hekken met veelal schrikdraad en in alle kamers van ons hotel zat een emergency knop, voor als er iets zou gebeuren. Dat is best creepy... Apartheid lijkt nog lang niet weg, maar dat zal ook wel zijn tijd nodig hebben. Je ziet nog niet veel gemengde groepen met zwart en blank, en er hangt een bepaalde spanning. Het verschil tussen arm en rijk is enorm al groeit de groep zwarte middenklasse hard. We besloten de stad uit te gaan en het echte Afrika te zien. Nelspruit was onze eerste stop, zo'n 3.5 uur rijden naar het oosten. Onderweg zagen we al Zebra's en Stuisvogels langs de weg en prachtige savanne-landschappen. Het Afrikagevoel begon te komen en de nieuwschierigheid naar de dieren die hier leven nog meer. We leerden Michiel kennen, een Nederlander die een 3 daagse tocht door het Krugerpark ging maken, en besloten met hem mee te gaan. Het was fantastisch! De eerste dag zaten we met zijn drieen in de open truck met onze Ranger DjeDje (maar we mochten hem ook Umfoefoe noemen). Binnen een uur hadden we al 4 van de Big Five gezien, olifant, neushoorn, buffel, leeuw en we moesten alleen nog de luipaard. Het barstte van de impala's (de kakkerlakken van de savanne), kudu's, waterboks, klifspringers, mongoose, zebra's, giraffes, wrattenzwijnen, etc. etc.
Het Krugerpark bleek commercieel, maar minder commercieel dan we dachten. Het park is ongeveer even groot als Israel, dus je kunt de dieren nooit op 1 plek houden. Het is dus echt geluk hebben. We fotografeerden erop los, we voelden ons echt alsof we in een uitzending van National Geographic beland waren. Olifanten blokkeerden regelmatig je pad, waar Umfoefoe erg zenuwachtig van werd. Hij durfde nooit de motor van de truck uit te doen bij een olifant, hij was al vaker achternagezeten! We vonden later ook nog een leeuw die de dag ervoor een giraffe gedood had, en er nog steeds lekker van aan het smullen was. Stinken dat die Giraffe deed in de brandende zon! Zijn er nog misselijk van. Het overnachten was op een camping met jammer genoeg hekken eromheen vanwege de vele roofdieren en olifanten, maar de bavianen zorgden er wel voor dat je toch nog een 'Wildlife experience' kreeg. Die etterbakjes krijgen gemakkelijk een tent open en je kon dus geen eten laten liggen. Moet zeggen dat we evengoed heerlijk geslapen hebben met al die gekke beestengeluiden om je heen. Om vijf uur moesten we op voor de morningsafari, maar omdat we in Afrika zijn, hadden we kunnen weten dat Umfoefoe pas om kwart over 6 kwam opdagen. Dit bleek een geluk te zijn, want vlakbij ons kamp was een luipaard gespot. Mensen die een luipaard zien hebben ontzettend veel geluk, want deze beesten zijn erg schuw en zeer goed gecamoufleerd. Immer relaxte Umfoefoe werd helemaal energiek en scheurde naar de plek des onheils toe. Er stonden al twee wagens met turende mensen die aan het zoeken waren. Toevallig vlakbij waar wij zaten bleek hij te zitten. Op ongeveer 10-15m van ons vandaan lag hij in de bosjes naar ons te turen. Het duurde veel langer voordat wij hem zagen, maar hij was prachtig! Ik probeerde aan een andere auto uit te leggen waar hij lag, maar omdat iedereen opgewonden begon te praten sprong de luipaard in ene op en maakte een schijnbeweging om ons aan te vallen en rende toen weg. Ik heb Umfoefoe nog nooit zo wit gezien, hij leek wel een blanke! Die andere auto had de luipaard nog steeds niet gezien...
Deze dag kregen we 4 andere mensen in onze auto, twee Duits-Pools-Nederlande meiden Doreen en Dorethea en twee Engelse jongens, Errin en Jonan. Het was een heel gezellig team, iedereen bleek ook erg goed in het spotten van dieren.. Behalve ik. Het leek wel alsof ik altijd als laatste de beesies zag. Bah! Had ik eindelijk mijn 'moment of fame' toen ik als eerste zag dat er een baviaan in de boom zat, bleek het een Bruine Slang Arend te zijn. Maar, ik zag hem mooi wel als eerste! Die dag zagen we, buiten de veel voorkomende dieren, een leeuwenfamilie met drie schattige jonkies, een enorme krokodil, een nyela, nijlpaarden en een hyena die probeerde te slapen. Moe maar voldaan kwamen we weer op het kamp, waar we s'avonds nog met z'n allen hebben gezwommen in een zwembad vol met kikkers. Het was volle maan en heel erg magisch, een Ranger die meeging ging zelfs geheel uit de kleren! Wilde boel, daar.
De laatste dag was weer een prachtige, het was minder heet maar extra druk bij de waterplaats. Er stond een groep van wel meer dan 200 buffels, enkele giraffes, kudu's, waterboks, vogels en een nijlpaard in en bij het water. Ik kon daar wel de hele dag blijven, maar Umfoefoe wou meer luipaarden vinden. We stuitten op een groep van 31 olifanten die de weg over wilden steken met verschillende kleintjes. Ze waren om die reden vrij aggressief en we moesten dan ook verschillende keren achteruit om niet aangevallen te worden. Je had ze moeten horen grommen!
Na een bezoekje aan een 'kopje' (een rotsheuvel) en een laatste dip in the pool zijn we weer naar Nelspruit gebracht. We gaan zeker ook de wat minder bekende parken bezoeken, maar de Big Five hebben we in onze zak! (Au!)

• 19 Oktober 2005 - 09:49

Dian:

Wat een heerlijk lang verslag en wat een mooie foto's. Ja, Afrika is heel anders dan Azie, een totaal andere wereld. Ik ben heel benieuwd wat voor een fratsen jullie nu weer gepland hebben. Ik kijk er naar uit.
    Groetjes en knuffff

• 19 Oktober 2005 - 09:51

Groetjes en knuffff

• 19 Oktober 2005 - 10:45

Kimmie D:

Gave foto's! en superleuk geschreven verhaal. Jullie worden vast snel alweer een beetje bruin.... het is hier best koud aan het worden dus jullie zijn op het juiste moment vertrokken.

Kussies Kim

• 19 Oktober 2005 - 11:56

Chris:

cóóóól!! vooral dat been ook van die zebra!
    kus chris

• 19 Oktober 2005 - 13:07

Bean:

c'est une vet verhaal gastuh :)
    en volgens mij leeft die zebra gewoon nog hoor chris ^_^

• 19 Oktober 2005 - 13:14

Koen:

He Mieke! Leuk heb ik ook een beeld van Erwin. En wat is dat park groot zeg!!! Zo groot als Israel: niet normaal. Veel plezier daar nog en ik wacht je reunieplannen rustig af. x Koen

• 19 Oktober 2005 - 17:12

Loon:

Hoi zo wat gaaf zeg, krijg al helemaal de kriebels. We gaan vanavond, onder het genot van een wijn en een kaas, naar video-opnames kijken over Oost- Afrika.Collega van Dennis is op dezelfde plekken geweest als waar wij heen gaan en heeft vette beelden!!!Den is trouwens vet ziek geworden van die prikken...zei nog:"Hoe kan dat nou waarom heb jij dat niet?" Ja...Zijn vrouwen dan toch het sterkere ras? Nee hoor ik vond het echt rot voor hem en moest thuis ook maar ffies de nurse uithangen! Nog heel veel plezier luitjes en tot snel...
    kus loon en ziekekip den

• 19 Oktober 2005 - 18:12

Sjaak:

He gaste wat supergaaf te gekke foto's en wat een beleving echt gaaf en ik wist niet dat luipaarden zo fotogeniek zijn. super!!!!! zit nu lekker in portugal heb lekker gesurft vandaag nou jullie horen de rest nog wel grtzz Sjaak

• 19 Oktober 2005 - 18:14

Robbie:

Vette shit gasten! moo, zijn weer weg voor je het weet! viel spass daar menn

• 19 Oktober 2005 - 19:56

Janneke:

Goed gedaan zeg, al die dieren gespot. Ik had net wel even moeite met de luipaard. Twintig minuten naar die foto gestaard en net op het moment dat ik dacht dat het een Mieke grapje was, zag ik hem staan. Gelukkig maar, want ik dacht bijna dat ik gek werd. Ik heb van de week mogen toeschouwen hoe Takkie een muis verorberde dus ik heb hetzelfde ervaren. Ik heb tenslotte ook een oerwoud in mijn achtertuin. Je moet er ook met een kapmes doorheen, het is nu echt survivelen geblazen wanneer ik mijn fiets uit de schuur moet halen. Ik hoef dus niet helemaal naar Afriki. Ik zoek het gewoon dichter bij huis. Nu die bosneger nog!

• 20 Oktober 2005 - 08:48

BB & KN:

Mooi mannetje en vrouwtje,
    dat klinkt allemaal weer errrrug goed. Hebben jullie die olifanten meteen even gereden, even testen of je het nog kan. Nou super veel plezier nog en grt/en aan balou!

• 20 Oktober 2005 - 11:48

Luus:

Te gek verslag weer ,ik heb er errug van genoten
    Dat deed ik van mijn broodje rosbief ook,tot die dooie giraffe,mijn slokdarm werd net zo lang als zijn nek er kwam geen eind aan.
    Ik heb hem dus maar weggegooid
    Desalnietemin blijf ik jullie volgen maar nu voortaan na het eten.
    Op naar het volgende avontuur,groeten van koenilsepeterluus

• 20 Oktober 2005 - 14:25

D Duin+iloon:

gaste wat een gaaf verhaal en wat een onwijze fotos niet tegeloven maar toch waar we krijgen er zelf ook steets meer zin in nog maar een maandje en dan gaan wij ook zo een fokking veel zin in lekker negers kijken enzo nou nog heel veel plezier met ze 2 en die glim neger met ze big smile en we horen nog van jullie grrrrrrrrr ...

• 20 Oktober 2005 - 14:34

Evelien:

Gaaf zeg al die verhalen weer, ik zou bijna jaloers worden ;-) Zit nu uit het raam van mijn stageadres te kijken naar de bomen waar de blaadjes bijna allemaal van af zijn. Volgens mij kan je inderdaad beter in Afrika zitten!

• 20 Oktober 2005 - 17:37

N&F:

Dat is toch niet te geloven!!!. Ben ik al 5 keer in z-afrika geweest en nog nooit een luipaard gespot en jullie zijn er net en BINGO. Geniet ervan en veel liefs uit a'kerk.

• 22 Oktober 2005 - 07:44

Lisa:

Hey liefies, wat super. Ik kan haast de sfeer ruiken. Wat lijkt me dat gaaf om al wilde beesten te zien en te horen.Geniet er maar van.Liefs en hele dikke moemoes.

• 22 Oktober 2005 - 09:24

Sjaak En Evelien En Yvonne:

morge gaste ziten nu lekker in ericeira eef en yvon benne gister aangekomen lekker hele stel compleet nu morge beginne de wedstrijden ben benieuwd donderdag geven ze 5 meter door maar ja jullie lekker door gaan met jullie gave trip en groetjes van ons

• 23 Oktober 2005 - 14:11

Henny:

Helemaal te gek wat jullie meemaken.De foto's zijn prachtig.Zo krijg je een indruk ,wat daar allemaal te zien is.Maak nog maar vele mooie plaatjes en verslagen,dat is harstikke leuk voor later,als jullie in het bejaardenhuis zitten.Je moet het nu!! doen hoor,want je bent zo 80 voor je het weet.

• 23 Oktober 2005 - 15:54

Ellen:

helemaal leuk weer. wat een fantastische foto,s We kijken al weer uit naar jullie volgende belevenissen heel veel liefs de Duintjes

• 23 Oktober 2005 - 17:32

Fleur En Timo:

Nu we dit gezien hebben, begint het alweer te jeuken. Echt geweldig om de dieren weer te zien. De foto van het luipaard is echt geweldig. We hopen dat ht net zo spectaculair blijft als dit.

• 24 Oktober 2005 - 11:40

Jolanda:

weer heerlijk om je verhaal te beleven. jullie maken dux weer van alles mee. ik hoop op meer smeuige verhalen. nog heel veel plezier beiden. maak er wat van .tot schrijfs. xxx jolanda.

• 24 Oktober 2005 - 11:44

Fermichelly:

He luitjes!! Wauw...... Dit is echt helemaal supergaaf!!Ik zat echt met grote uitpuilende ogen te kijken naar de foto's. Wat onwijs zeg.. Doen jullie wel voorzichtig, en kijk alweer uit naar de volgende serie foto's en verhalen. dikke kus van ons

• 25 Oktober 2005 - 21:04

Dian:

NU besef ik hoe belangrijk telefoon is.
    KRIJGEN WE JULLIE NUMMER????????

• 28 Oktober 2005 - 16:00

Ben Die:

wat gaaf al die foto"S van die wilde beesten alleen die zeebra kon ik niet zo herkennen
    veel plezier jullie en tot kijk.
    Ben

• 28 Oktober 2005 - 18:49

Bianca En Jeroen:

he jongelui, hoe ist.'
    vermaken jullie je een beetje,we zien het al weer jullie maken al veel nieuwe vrienden en zien heel veel dieren.
    we hebben eindelijk jullie email adres zo dat we contact kunnen houden is wel evvies leuk,
    Amerika was ook ontzettend leuk erug gelachen met je vader...
    we zitten nu fotos te bekijken bij je ouders zijn erugg leuk geworden maar tippen niet aan jullie wilde dieren fotos.
    hahaha spreek jullie snel geniet ervan, groetjes van je neeffie jeroen en bianca en je ouders doei doei