Oom Tan is wild! - Reisverslag uit Kuala Lumpur, Maleisië van Erwin Duin en Mieke Limmen - WaarBenJij.nu Oom Tan is wild! - Reisverslag uit Kuala Lumpur, Maleisië van Erwin Duin en Mieke Limmen - WaarBenJij.nu

Oom Tan is wild!

Door: Mieke en Erwin

Blijf op de hoogte en volg Erwin Duin en Mieke Limmen

20 Juni 2005 | Maleisië, Kuala Lumpur

Na een lange maar supermooie treintocht door de jungle van Kota Baru tot Kuala Lumpur zijn we naar Sabah gevlogen, op het Maleisische deel van Borneo. Het viel ons meteen op dat dit deel van Maleisië toch nog een stapje groener is (als dat nog kan) en alleen maar uit jungle lijkt te bestaan. In Ubud, Bali, leerden we een reisjournaliste kennen die ons op ons hart drukte vooral hiernaar toe te gaan om met Uncle Tan een wildlife tour te gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan! Eerst brachten we een bezoek aan het Sepilok Uran Utang Rehabilitation Centre, het apenheul van Sabah. Best aardig, behalve dan dat we geterroriseerd werden door die snotapen! Na voedertijd wilden we een trekking door het apenpark maken, maar dit bleek onmogelijk. Al na 100 meter werden we tegengehouden door een grote Longtail Macap met dito tanden die ons dus echt niet door wilde laten! Erwin probeerde het een keer maar dat liep bijna fataal af. Samen met twee KLM-stewardessen uit onze Uncle Tan groep vermaakten we ons daarna prima om nietsvermoedende mede toeristen te bekijken die er ook graag langs wilden. Heerlijk dat leedvermaak!
De tocht naar het wildlife kamp was lang. Eerst met een bus, daarna met de boot. De boottocht naar het kamp was al een safari op zich. De rivier van dit secondaire regenwoud stond erg hoog, wat dit natuurgebied nog mooier maakte. We zagen veel verschillende soorten apen zoals de (super lelijke) Neusaap, Longtail Macap, Silverleaf Monkey, Redleaf Monkey, de alom bekende Black Monkey en veel Orang-oetan nesten. Het kamp zelf was erg primitief, met bakjes bruin water als douche, gaten in de vloer als toilet en 5 uren elektriciteit op een dag. De slaapplek was zo goed als in de open lucht met gelukkig een kooi om je bedje heen om je te beschermen voor die vreselijke longtail macap aapjes, die je de hele dag en nacht terroriseren. Het programma bestond uit een nachtelijke bootsafari, om 6 uur 's ochtends weer een bootsafari, dan een jungle trekking, een middag bootsafari en 's avonds in het donker een moeras-nacht safari (met 'Wellington boot'-laarzen). Deze laatste was heel apart, hier zag je ontzettend veel verschillende soorten reptielen, insecten en spinnen. Af en toe zat je half vastgezogen in de modder of gleed je uit, zodat je als moddermonster weer terug op het kamp kwam. (Dan zijn de bakjes bruin water erg verleidelijk!)
Jammer genoeg waren we daar in het verkeerde seizoen voor olifanten, deze groep van wel 100 (!) dombo's waren vanwege de hoogstaande rivier diep de jungle ingetrokken. Evengoed zagen we heel veel wildlife, zoals; apen, vogels (waaronder 5 soorten hornbills, King Fishers, Snakebird en de fluffy Spiderhunter), krokodillen (iehhh!) wilde varkens en wilde katten, monitor lizzards en veel roofvogels.
De staff van het kamp wisten ontzettend veel te vertellen en waren experts in het spotten van de beesies. Een keer zijn we met twee Engelse biologen meegeweest die gespecialiseerd waren in reptielen en insecten. Wij zijn nu ook ware insectreptofielen geworden! Vooral kikkers waren bij ons favoriet; op de eerste avondtrekking was ik ervan overtuigd dat de kikker die we bestudeerden in mijn laars gesprongen was. Hij sprong tegen me aan en ik voelde iets bewegen in mijn laars en gilde het uit. Meteen verdwenen de handen van de gids in mijn Wellingtons waar hij alleen mijn zwetende voeten vond. Gelukkig zag niemand in het donker hoe rood mijn gezicht werd... Erwin vond liefde op het eerste gezicht met een hele zeldzame rode kikker. Deze sprong tijdens het foto's nemen recht in Erwin's gezicht en zoog zich meteen vast. De gids had nog aardig wat moeite om hem weer los te krijgen!
We besloten een dag langer in het kamp te blijven omdat het gewoon zo te gek was. Deze dag zagen we dan ook meteen meerdere krokodillen omdat het water wat gezakt was. Erwin bleek een ster in voetballen en hij maakte iedereen in met een lokaal spel wat een kruising is tussen sjoelen en poolen. Weer een talent ontdekt!
We zijn onszelf nu aan het verwennen met een huisje gebouwd op palen boven de zee en al onze kleren bij de wasserette. Wat we hier gaan doen.... dit horen jullie snel!

• 20 Juni 2005 - 07:58

Wouter:

We zijn de temperaturen hier in NL al wat aan het aanpassen voor jullie terugkomst.... Wat een mooie foto's allemaal!!
    Tot gauw en veel groeten, wouter

• 20 Juni 2005 - 10:42

Maruschka:

Hey lekkere peoples, ik wilde ff zeggen dat ik aan jullie denk en dat ik mijn rijbewijs heb gehaald vandaag!!! tot snel!!!!! kuzzzzziieeeeee

• 20 Juni 2005 - 13:12

Zussie:

Ik ben al aan het aftellen hoor...Wat hebben jullie weer leuke dingen meegemaakt. Enne, Kermit de kikker ontmoet. En dus wilde miss piggy's. De tempertaruren zijn inderdaad aan de tropische kant hier en als jullie terug zijn dan kom je daar wel achter. Doei poes!!

• 20 Juni 2005 - 19:36

Elles:

ik kan niet wachten dat jullie weer terug komen.tot zondag dikke kus

• 21 Juni 2005 - 11:08

Kimmie D.:

Hey maroes... goede dag voor het halen van een rijbewijs...ikke ook gister!! Gefeliciteerd he.
    En Miek en Erwin leuk als jullie weer terug zijn!

Groetjes Kimmie D.

• 21 Juni 2005 - 11:36

Sjaak En Eef:

Het verhaal over de jungle klinkt heel goed, mooie foto´s en blij dat jullie in dat kamp zaten waar hopelijk geen jungle bewoners konden komen. Tot heel snel we zetten de bbq alvast aan!

• 21 Juni 2005 - 16:25

Dian:

Wauwwww!! te gek weer he'! Dit is wel een geweldige trip geweest zeg. Mooie foto's. Ik ben al driftig huisstofmijt en spinnen voor jullie aan het sparen zodat je je snel weer thuis voelt straks.
    Dag lievers (zingend lezen a.u.b.)

• 21 Juni 2005 - 18:56

Ellen:

nou wat een lekker verhaal weer, wat zal ik jullie verhaaltjes missen straks. Ik wens jullie alvast een hele voospoedige terugreis en hoop jullie snel te spreken. Kim en Maroes van harte met jullie rijbewijs!Groetjes van de Duintjes

• 21 Juni 2005 - 19:13

Fer En Mies:

Jeetje mina!! Wat ben ik jaloers op jullie. Echt zo ontzettend gaaf wat jullie daar meemaken.Echt helemaal super. Geniet nog ffies en alvast een goede reis terug!!
    Dikke kus Mies en Fer

• 21 Juni 2005 - 21:02

Lisa:

Hey ouwe junglers, 't is alweer prachtig , maar al die enge spinnen hoeft voor mij niet.IEHH! Tot zondag en heel veel dikke moederknuffels. XXXX

• 21 Juni 2005 - 22:12

Ria:

Hallo Mieke en Erwin
    Ik wens jullie een hele goeie reis terug naar huis. Helaas ik ben niet thuis zondag. Volgende week kom ik lang om jullie verhalen te horen.
    Groetjes van Buuf.

• 22 Juni 2005 - 10:30

Laura & Cato Velzeboer:

Hoi, daar ben ik eindelijk!
    Ik schaam me een beetje dat ik niet eerder heb gereageert tussen de plas en poep luiers door, maar ja beter laat dan.... Ondertussen ben ik mamma geworden van onze Cato. Maar dat wisten jullie al, wat onwijs leuk dat jullie aan ons gedacht hebben. Gaaf man die kaart. Ik hoorde dat jullie binnenkort alweer even langs Heemskerk gaan jeetje wat gaat het snel. Ik bekijk de site weleens en ben dan stinkend jarloers. Nou ik ga Cato weer voeden (zit weer te blehhhren) de groetjes van ons 3-tjes